Meer dan een expositie

Kader bottom


Foto

Lees verder 

De portretten zetten je aan het denken. Ze nodigen uit tot zelfreflectie en dagen uit tot verandering van perspectief. De foto’s roepen vragen op. Wat betekent thuis voor jou? Wat als je je thuis gedwongen moet verlaten? En wat kun jij zelf doen om nieuwkomers zich meer thuis te laten voelen? Het project Family Portraits gaat niet alleen over de expositie, maar juist over deze vragen.

 

Daar kun je op verschillende manieren over programmeren voor diverse doelgroepen. Bijvoorbeeld voor vluchtelingen of voor mensen die zich verder willen ontwikkelen en verdieping zoeken op thema’s als vrijheid, democratie of integratie. Ook thema’s als de oorlog in Oekraïne en de toegenomen extreme weersomstandigheden kun je koppelen aan de expositie.  

 

Bij programmering kun je bijvoorbeeld denken aan lezingen, ontmoetingsavonden, een samenwerking met het Taalhuis of een ontmoeting tussen diverse culturele groepen in een wijk. Kortom, de expositie en de randprogrammering passen uitstekend bij de Bibliotheek als huiskamer van de stad en als plek voor ontmoeting en debat. Ook is het een mooi aanknopingspunt om samen te werken met inwoners en partners.

Voorbeelden van programmering

Programmering Bibliotheek Deventer


Programmering Bibliotheek Enschede


Programmering Bibliotheek Rivierenland


Programmering Bibliotheek Venlo


Programmering Bibliotheek Deventer

 

Workshops en muzikaal programma

Vrouwen voor Elkaar, AZC en CDS organiseerden diverse workshops en een muzikaal programma in Bibliotheek Deventer. Dit met als doel mensen met een migratieachtergrond te laten kennismaken met de mogelijkheden van de Bibliotheek en de drempel om deel te nemen aan culturele activiteiten te verlagen.

Laten we elkaar kennen!
Onder de titel ‘Laten we elkaar kennen!’ organiseerde het Centrum voor Diversiteit en Samenleving Deventer (CDS) in samenwerking met het Geert Groote Huis en Bibliotheek Deventer een dialoog over religies in Deventer en Nederland. Deel van het programma was een panelgesprek met de Humanistische Bond en afgevaardigden van de Moskee Deventer, het jongerenklooster en de Synagoge. Na afloop waren er muziek en hapjes.

Foto COPY

Spreken met Consumptie: ode aan Deventer
Twee Deventer schrijvers, Luuk Harmsen en Laurens van den Broek, organiseerden in samenwerking met Bibliotheek Deventer ‘Spreken met Consumptie’. Tijdens deze bijeenkomst gaven ze een ode aan Deventer met de mooiste gedichten en gingen ze in op de verhalen van Family Portraits. Ze vierden de gastvrijheid van de stad met het publiek en gingen op een laagdrempelige manier met het publiek in gesprek over waarom je je thuisvoelt in Deventer.

Programmering Bibliotheek Enschede

In december 2021 stond de expositie in Bibliotheek Enschede. Het werd geopend met Meet & Eat, met als ingrediënten: het ontmoeten van diverse culturele groepen, in gesprek gaan, hapjes proeven en livemuziek (Turks, Armeens en Koerdisch). Ook konden bezoekers portretfoto’s laten maken door fotografe Joey O’Loughlin.


"De expositie is van bijzondere waarde en ik vind het een eer dat Family Portraits een maand bij ons in de Bibliotheek staat. Elk portret vertelt weer een ander verhaal, maar ze laten allemaal een familie zien. En dat op een plek waar we vaak hele andere beelden van zien. Als Bibliotheek staan we middenin de samenleving en daarom zoeken we voortdurend naar onderwerpen waar iedereen door aangesproken wordt."
- Marcel Bok, programmacoördinator


Programmering Bibliotheek Rivierenland


Dromen visualiseren

Samen met Mozaïek Welzijn organiseerde Bibliotheek Rivierenland een middag waarbij families creatief met elkaar aan de slag gingen. Ze brachten hun dromen en interesses in beeld door middel van een ‘vision-board’. De conclusie? Hoewel de families erg divers zijn, hebben ze ook veel gemeen. Ze willen allemaal vooruit kijken en aan hun toekomst bouwen.

Iedereen is familie
Zinder, het cultuurgebouw van Tiel, heeft rondom de expositie Family Portraits een programma vol workshops en optredens samengesteld. Waaronder een inloopworkshop Portrettekenen, een open Podium met familieoptredens, de vertoning van de documentaire Vreemde Vogels en een inloopworkshop Turkse Dans. Joey O’Loughlin was zelf aanwezig om familiefoto’s te maken.

Programmering Bibliotheek Venlo

Ook in Venlo organiseerde de Bibliotheek ‘Meet & Eat’. Een avond vol ontmoetingen, verhalen, gesprekken, muziek en heerlijke hapjes. Vluchtelingenorganisaties Groen Licht, Refugee Team en Incluzio presenteerden zich en serveerden (zelfgemaakte) multi-culturele hapjes. Nieuwkomers konden zo laagdrempelig informeren bij welke organisatie ze voor wat moeten aankloppen en andere inwoners van Venlo werden bijgepraat over de mogelijkheden om zelf te ondersteunen of vrijwilligerswerk te doen.

 

Na afloop ontstond er een spontaan samenzijn in de expositieruimte waarbij lokale politici spraken met nieuwkomers. Ook kwamen enkele nieuwsgierige Venlonaren vanuit de Bieb een kijkje nemen in STEK omdat ze op de muziek afkwamen. Al met al zorgde dit voor een mooie mix van bezoekers.


De Limburgse omroep L1 ging op Bevrijdingsdag op bezoek in de Bibliotheek Venlo. (Lokale) Pers vindt het thema vaak interessant en maakte er al verschillende rapportages over. Zo komen verschillende mensen bij de expositie terecht. Klik op de afbeelding hiernaast om het radio-interview te beluisteren.


"Ik vind dit een goed voorbeeld van hoe je een programma ontwikkelt vanuit de doelgroep, waardoor de zaal voor meer dan de helft automatisch is gevuld met geïnteresseerde mensen. De vertegenwoordigers van de gemeente vonden het een goed initiatief en ik vond het mooi om te zien dat er ook andere beleidsmedewerkers en politici op af kwamen om in gesprek te gaan. Het heeft dus geholpen dat de uitnodiging breder is gedeeld binnen de gemeente Venlo."
- Ellen Tax, programmamaker

Meer dan een expositie_923

Meer weten?

Kijk op onze website.


Meer dan een expositie

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...