Digitale vaardigheden marktplaats

Digitale vaardigheden oefenen met Marktplaats

Steeds meer communicatie met onder andere de overheid gaat digitaal. Dat is fijn en biedt kansen maar voor mensen die al moeite hebben met lezen en schrijven gaan deze digitale ontwikkelingen te snel. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden kunnen terecht bij de Informatiepunten Digitale Overheid in de plaatselijke bibliotheken.

 

Digikare, Digislim, Rozet en Rijnstad hebben samen de cursus ‘(ver)kopen via Markplaats’ ontwikkeld. Tijdens deze cursus kunnen deelnemers oefenen met digitale vaardigheden, via marktplaats!

 

(Ver)kopen via Marktplaats

‘Hoe kan ik snel en handig mijn auto verkopen? Of mijn fiets of mijn jas? Hoe kom ik op een goedkope manier aan een stoel of bureau? Via Marktplaats natuurlijk!

De cursus bestaat uit een vijftal gratis bijeenkomsten in een wijkcentrum in Arnhem. Het doel is om de deelnemers digitaal vaardig te maken. Door het verkennen van Marktplaats leren deelnemers hoe je kunt communiceren via internet, hoe je een e-mailadres aanmaakt en hoe je op een betrouwbare manier de betaling regelt.

 

Ontwikkeld vanuit de vraag

De Marktplaatscursus richt zich op de doelgroep laaggeletterden die graag willen bijverdienen en is ontwikkeld vanuit de vraag en niet vanuit het aanbod. Het is gebaseerd op het idee dat je mensen alleen kunt bereiken door hen aan te spreken op een manier die bij ze past. De cursus wordt ook wel ‘camouflage cursus’ genoemd omdat de cursus laaggeletterdheid kan signaleren. Het is als het ware een “opstapje” naar een eventueel vervolgaanbod om (beter) te leren lezen & schrijven en om digitale vaardigheden verder te ontwikkelen.

Foto breed - band

BiebBoys

De ‘BiebBoys’ laten met interactieve Filmpjes zien wat je allemaal kunt doen met boeken en tijdschriften als je niet naar school en de bieb mag. Het doel is om de jeugd in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar ook tijdens de Corona-lockdown aan het lezen te krijgen en houden. 

 

Op de eerste dag van de lockdown in 2020 beginnen Petra Mackenbach, Kees Meulendijks en Joran Floor met schrijven en filmen van het project BiebBoys. Vanuit een lege bieb nemen ze video’s op over boeken en lezen voor kinderen vanaf zes jaar. Hun video’s en lesmateriaal worden door bibliotheken uit het hele land gedeeld.

 

Knotsgekke video’s

Het drietal is een goed geoliede machine. Ze betrekken niet alleen hun bibliotheekcollega’s bij de challenges, maar werken ook samen met verschillende culturele en educatieve partners uit de regio. Zo weten ze elke maand een video rond leesbevordering of digitale geletterdheid voor in de klas te ontwikkelen. Inclusief een lespakket voor leerkrachten in het basisonderwijs. In de vrolijke en knotsgekke video’s dagen ze kinderen uit om challenges te doen, zoals het spelen van de Mediawijsheidsquiz of het pitchen van een favoriet boek.

 

In de klas

Als educatiemedewerkers willen Kees, Joran en Petra het liefst de klassen in. Daarom zijn ze verdergegaan als ‘BiebBoys in de klas’, met maandelijks een gratis lespakket voor leerkrachten van groep 5 t/m 8. Dit lespakket bestaat uit een video, lesbrief en ander materiaal voor een uitdagende les rondom leesbevordering.

BiebBoys is een initiatief van de Bibliotheek Gelderland Zuid. De lespakketten worden mede mogelijk gemaakt door het Gelders Bibliotheeknetwerk, in samenwerking met Rijnbrink.


Digitale vaardigheden marktplaats COPY

De zorg wordt steeds digitaler: Durf Digitaal Montferland

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is de digitale toegang tot huisartsen enorm toegenomen. Voor mensen die niet digitaal vaardig zijn, kan dit een hele uitdaging zijn. Daar niets mee doen, geeft deze mensen een achterstand. Bibliotheek Montferland, Welcom en SeniorWeb slaan met huisartsen en apotheken de handen ineen om ouderen digitaal sterker te maken.

 

Het doel van de partners is de Montferlandse burger te stimuleren en te ondersteunen om digitaal vaardiger te worden. Juist online kom je in corona-tijd verder!

 

Digitaal sterker worden

De bibliotheek heeft expertise over de inhoud van digitaliseringscursussen. Huisartsen en apothekers hebben op hun beurt specifiek kennis over e-health in de zorg. Door samen op trekken zijn bibliotheken, huisartsen en apothekers op de hoogte van wat in elkaars werkveld gebeurt. Dat zorgt voor inspiratie en synergie. Zo verdwijnen drempels voor ouderen en kunnen zij direct geholpen worden.

 

Blijvende aandacht voor digitale vaardigheden

Waar andere initiatieven door corona niet zijn doorgegaan of vooruit zijn geschoven is het initiatief Durf Digitaal Montferland juist doorgegaan. Door samen op te trekken en te blijven denken in mogelijkheden is het gelukt om aandacht te blijven vragen voor dit onderwerp.

 

Digitale ondersteuning

Met verschillende initiatieven zoals folders en filmpjes via social media wordt het aanbod van alle samenwerkingspartners op een rij gezet en aangeboden aan de burgers. Zo weten zij welke mogelijkheden de Bibliotheek Montferland, Welcom en Seniorweb aanbiedt om meer te leren over het omgaan met de computer.

Terug naar vorige pagina


Highlight Projecten

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...