Leven Lang Leren en Ontwikkelen 

Foto 731 x 380 - uploaden minimaal 1500 pixels breed

Als de coronabeperkende maatregelen in 2021 iets hebben bewezen, is het dit: Wanneer mensen voldoende digitale vaardigheden hebben, krijgen ze er enorm veel mogelijkheden bij die van toegevoegde waarde zijn voor hun leven. Het leven tijdens de lockdown is toch een stukje makkelijker als je zelf in staat bent om online een bestelling te doen, via internet je bankzaken te regelen of een videobelletje te doen met je kleinkind. De tijd van coronamaatregelen heeft onomstotelijk bewezen dat een dagelijks leven zonder digitale maatregelen een stuk lastiger is.

Coronaperiode

Ook in het door corona bepaalde jaar hebben we ons uiterste best gedaan om de inwoners van onze gemeenten te helpen digitaal zelfredzaam te zijn en hun taalvaardigheid te vergroten. Dat was af en toe best lastig, zeker omdat in de eerste fase van de lockdown maatregelen soms maar voor korte perioden werden aangekondigd. Hierdoor was het in eerste instantie lastig om te bepalen hoe we langs nieuwe wegen ons publiek konden bedienen.

 

Een belangrijke drager van onze dienstverlening was in de eerste periode het organiseren van een digitale helpdesk. Iedereen met een vraag op het gebied van digitale vaardigheden kon telefonisch contact opnemen met de Bibliotheek. Hoe dat nou werkt, dat videobellen. Of hoe je een online cursus kan volgen. Bellers werden voor een passend antwoord door de digitale helpdesk gekoppeld aan een van onze vrijwilligers in het digiteam.

 

In september zijn we weer van start gegaan met het aanbieden van cursussen op locatie. Voor mensen die nog niet digitaal vaardig zijn, is een cursus die je volgt in de bibliotheek gemakkelijker om in te stappen. Na korte tijd werden de coronabeperkende maatregelen weer aangescherpt en moesten we ons offline cursusaanbod opnieuw annuleren. De helpdesk en de online cursusomgevingen bleven al die tijd in stand.

 

In deze periode hebben we vooral geïnvesteerd in het aanleggen van ons netwerk. Er zijn contacten aangehaald die in 2021 tot nog meer concrete resultaten leidden met betrekking tot het digitaal vaardiger maken van de inwoners in onze gemeenten.

 

In onze moderne samenleving wordt het voor sommige inwoners steeds lastiger om mee te doen. Het is meer en meer nodig om door middel van geschreven en digitale communicatie contact te hebben met allerlei instanties. Maar ook de communicatie met je naasten vraagt om vaardigheden, al helemaal als je naasten ver weg zijn of onbereikbaar vanwege een lockdown. Het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van rekenen, taal en digitale vaardigheden helpt mensen mee te doen in de maatschappij. Het bevordert zelfredzaamheid. Zo bereiken we een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Dat is het doel van onze programmalijn participatie.

Taalwandelingen

Ook de taalpunten in onze gemeenten hadden te maken met de coronabeperkende maatregelen. De wekelijkse spreekuren werden afgelast. Veel van onze vrijwilligers vallen in de leeftijdsgroep met een hoger risico op besmetting. Een aantal van hen bleef hun een-op-eenbegeleiding voortzetten, anderen stopten tijdelijk met hun werkzaamheden. Om die reden hielden we een vrijwilligerwervingscampagne waarbij we in korte tijd 25 nieuwe vrijwilligers aan onze taalpunten konden koppelen. Daarnaast werden met vrijwilligers in de gemeenten Olst-Wijhe en Ommen wekelijkse taalwandelingen gehouden, waarbij deelnemers hun spreekvaardigheid konden oefenen. In de gemeente Raalte, waar de leslocatie van het Taalpunt meer corona-proof zijn, gingen de wekelijkse taalbijeenkomsten tijdens het schoolseizoen door.

 

 

26 Taalwandelingen

54 Deelnemers

Taalwandeling

Bereiken via ouderwetse televisie

Tijdens de periode van de coronabeperkende maatregelen zagen Wmo-medewerkers van de gemeente steeds meer ouderen in een isolement terecht komen. In gesprekken met de Bibliotheek Salland werd een pilot georganiseerd om te ontdekken hoe ouderen bereikt konden worden. Dit leidde tot de succesvolle Raalter Kerstbingo op Salland1TV, tijdens de feestdagen in 2020.

 

Via de ouderwetse televisie konden inwoners van de gemeenten meekijken. Er werd live vanuit de Bibliotheek bingo gedraaid. Tussen de bingorondes door kwamen ouderen aan het woord. Zij vertelden hoe ze genoten van de mogelijkheden die digitale vaardigheden hen brengen. Zo vertelde een oudere dame dat ze zelf haar bankzaken via de computer regelde en vertelde een aanstekelijke oma – ze deed het zelfs ter plekke voor – hoe leuk het kan zijn om zelf te videobellen met een kleinkind.

 

Het resultaat van dit alles hebben we mogen zien in 2021. Van de 4.000 kijkers raakte een grote groep geïnspireerd, zodat we in januari 2021 mochten starten met 35 nieuwe deelnemers aan onze cursussen.

 

35 nieuwe deelnemers cursusaanbod

4.000 kijkers tv-uitzending

Leven lang leren_363

Leven lang leren_2021

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...