Sunby 1

Dag 1 | 14 juni | Sundby bibliotheek Kopenhagen

De eerste bibliotheek die we als groep bezochten was de Sundby bibliotheek. Deze bibliotheek is gelegen in de wijk Amagerbro. Het gebouw waarin de bibliotheek zit, was vroeger een fabriek (drukkerij); in 2001 is hier de huidige bibliotheek geopend. De bewoners van de wijk hebben via co-creatie meebeslist over wat er met het gebouw moest gebeuren. Het is een ‘cultural house, a local house where people meet’. 

 

De Sundby bibliotheek (1 van de 19 filialen in Kopenhagen) maakt onderdeel uit van de centrale bibliotheek van Kopenhagen. Opvallend is dat de bibliotheekmedewerkers alleen tussen 14.00 uur en 17.00 uur aanwezig zijn, terwijl de bibliotheek zelf van 8.00 uur tot 20.00 uur open is. De bibliotheek is 7 dagen per week open en dus deels onbemand. Met je bibliotheekpas kunnen mensen gewoon naar binnen na 17.00 uur. Heel af en toe worden er zaken vernield, maar deze kosten wegen niet op tegen de personeelskosten. Ook is er zelden sprake van onveiligheid. 

 

De bibliotheek zelf maakt deel uit van het ‘Kvarterhuset’. In dit gebouw zitten een bibliotheek en een theater. Het theater wordt gebruikt voor filmvertoningen, dans, muziek of verhuurd voor privé-feestjes of scholen. 

 

De bibliotheek heeft een Makerspace die geheel door de bezoekers wordt gerund. Deze maakplaats was een initiatief vanuit de wijk zelf. Eén van de activiteiten is bijvoorbeeld het naaien van tassen om verspilling van plastic tegen te gaan.

Sunby 3

Naast de culturele functies zitten er ook nog andere organisaties in het ‘Kvarterhuset’:

Ondersteunend bureau van gemeenteraadslid
Hier werken vrijwilligers voor een lokale politicus ter ondersteuning van zijn wijkbeleid. Het is een soort secretariaat (‘servicing’). Ze zijn onderdeel van het gemeentelijk apparaat, maar huren een ruimte in het ‘Kvarterhuset’. Dichter bij de mensen in de wijk, waardoor meer verbinding met de wijk en laagdrempelig! In de bibliotheek komt een groot deel van de wijkpopulatie over de vloer. Het gemeenteraadslid en het bureau vertegenwoordigen ook echt de wijk Amagerbro; het is een ‘municipal outpost'.

Milieupunt
Deze organisatie krijgt subsidie van de gemeente en werkt aan duurzaamheidsambities en Sustainable Development Goals (SDG’s). Ze doen bijvoorbeeld acties rondom de Tourstart om het fietsen in Kopenhagen te stimuleren. Samenwerking en synergie is makkelijk verwezenlijkt omdat er in het gebouw veel maatschappelijke en culturele organisaties zitten die grotendeels aan dezelfde doelen werken. Het milieupunt werkt met tweejarenplannen, waar een ‘citizen panel’ vooraf inspraak op heeft.

Citizen Service (oftewel burgerinfopunt)
Voorheen was het infopunt volledig geïntegreerd. Er was één welkomstbalie voor zowel de bibliotheek, als voor de Citizen Service. Vanwege verwarring zijn de balies nu apart van elkaar in het gebouw gesitueerd.


Sunby 2

Voor al deze functies en samenwerkingen geldt dat de programmamaker de spin in het web is die de diverse partijen verbindt. Vergelijkbaar met wat bij ons de community librarian doet. De activiteiten en programmering zijn in co-creatie opgezet en bijna alles wordt samen met communities uit de wijk Amagerbro opgepakt.

 

 

Voor meer informatie:

https://kulturs.kk.dk/kvarterhuset



Malmö Stadsbibliotek


Vorige pagina



‘s Morgens 14 juni Sundby bibliotheek Kopenhagen

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...