Sunby 1

Dag 1 | 14 juni | Malmö Stadsbibliotek

Via de trein over de Sontbrug brachten we vervolgens een bezoek aan de Malmö City Library. Deze stadsbibliotheek heeft een schitterende architectuur: een oud, klassiek bibliotheekgebouw dat door een centraal entreegebouw aan de prijswinnende glazen nieuwbouw (1997) van architect Henning Larsen verbonden is. De bibliotheek is omringd door een groen park. 

 

De bibliotheek is een schitterende – naar onze maatstaven vrij traditionele – grote bibliotheek. Overal waar je kijkt zie je collectie. Deze collectie (600.000 items) in Malmö bestaat uit zo’n 60 verschillende talen. Jaarlijks ontvangt de Malmö Stadsbibliotheek zo’n 1 miljoen fysieke bezoekers. Innovatie rondom het uitleenproces van de collectie (IBL, online services) is een belangrijk speerpunt. 

 

Er zijn op de verschillende verdiepingen speciale plekken voor doelgroepen, zoals 0 – 8 jaar, 9 – 13 jaar en 14- 30 jaar. Verder zijn er vele mogelijkheden voor studenten, een leercentrum en medialab, taalcafés en plekken voor huiswerkbegeleiding. Speciaal voor jongeren zijn er exposities en lezingen en programmering rondom literatuur & auteurs. Vooral jongeren worden uitgenodigd om hun eigen programmering en activiteiten te ontwikkelen en worden met budget vanuit de bibliotheek gefaciliteerd.

Sunby 3

Na de rondleiding gingen we in gesprek met de directeur van de Malmö City Library: Torbjörn Nilsson. Interessante punten die naar voren kwamen:

• De ontwikkeling van bibliotheken die fuseren met culturele partners en welzijn tot MFO en de maatschappelijk-educatieve bibliotheek zijn in Zweden nog geen trend. Culture Houses (MFA`s) waren een tijdlang een trend in Zweden maar de laatste decennia veel minder. Niet het mixen van functies maar behouden van DNA en eigen identiteit staan daarbij centraal.

• De komende jaren worden er diverse nieuwe bibliotheken in Malmö gerealiseerd in samenwerking met communities. Zo wordt er een bibliotheek ontwikkeld voor en met de Roma gemeenschap. Een uitdaging is om ook daarbij te werken aan divers en inclusief personeelsbeleid om deze diversiteit ook op de werkvloer te representeren.

• Waar voorheen architectuur leidend was bij het realiseren van nieuwe bibliotheekgebouwen, staat nu de gebruiker centraal.

• De samenwerking heeft men vooral met het archief en met organisatie van de vele (zomer)festivals in Malmö. Daarnaast zijn er exposities in het gebouw. Op het moment dat wij er waren, was er een grote expositie over het naakte menselijk lichaam. Dit leidde tot flink wat controverse in de media en onder bezoekers. Wat kan en mag er in een ‘neutrale’ plek en waar kun je jouw bezoekers aan blootstellen?

• Een andere uitdaging is dat de bezoekersaantallen achterblijven na de lockdown i.v.m. de Corona pandemie. Het aantal uitleningen komt wel weer redelijk terug op het oude niveau (vooral e-books en luisterboeken), maar fysiek bezoek blijft achter.


Sunby 2

Biblioteket Kopenhagen


Vorige pagina



Dag 1 - Dagdeel 2

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...