Via het Erasmus+ programma van Rijnbrink was er van 13 t/m 16 juni een Erasmusreis naar Kopenhagen en Malmö. In een groep van acht collega’s, afkomstig van Rijnbrink, Cultura Ede, Rozet, Stadkamer, Kunstwerk! en Fundament, zijn we gaan kijken naar samenwerkingsvormen van bibliotheken met diverse partners. Hierbij werd gekeken naar samenwerking met culturele partners, welzijnsorganisaties en lokale overheid, maar ook naar samenwerking met wijk en buurt. Dit diende als inspiratie en kennis voor de ontwikkeling van multifunctionele organisaties (MFO`s) in Gelderland en Overijssel.
Daarnaast hebben we kennisgenomen van het bibliotheekbeleid in Kopenhagen en Malmö. De vier bibliotheken, waar we gastvrij ontvangen werden, hebben wij op onze beurt meegenomen in hoe we in Nederland werken aan MFO`s en hoe daarin samenwerking een rol speelt. Als bonus bezochten we de schitterende Koninklijke Bibliotheek van Kopenhagen. Het was een inspirerende reis en de opbrengsten en lessons learned willen we dan ook graag via deze online publicatie delen. Veel leesplezier en inspiratie gewenst!
• Kopenhagen heeft naast één centrale gevestigde bibliotheek nog 19 filialen
• Malmö heeft naast de stadsbibliotheek nog 13 filialen en een bibliotheekbus
• In heel Denemarken, maar ook Zweden, hanteren ze gratis lidmaatschappen voor alle leeftijden
• De bibliotheken in Denemarken en Zweden werken vooral ‘community driven’ en zijn echt verankerd in de wijk of buurt
• Men refereert in Denemarken en Zweden aan bibliotheken als ‘our house’
• Het bibliotheekstelsel in Kopenhagen is heel erg lokaal georiënteerd en sterk gericht op de wijken (Kommunes). De ene wijk heeft bijvoorbeeld 3 bibliotheken; andere maar 1. Binnen de wijk heeft elke bieb vrij veel autonomie. Dit zie je in het ontbreken van 1 centraal merkbeeld