Achtergrond

In Gelderland zien we steeds meer samenwerking tussen Bibliotheken en erfgoedinstellingen zoals musea en archieven. Vaak zitten deze organisaties samen in één pand. Denk aan Rozet in Arnhem, CODA Apeldoorn, Cultura Ede of Liemers Kunstwerk. Maar ook zijn er veel goede samenwerkingen wanneer men niet in één pand zit. Naast de voordelen van erfgoedsamenwerking, zoals een groter publieksbereik, is programmeren rondom erfgoed in de Bibliotheek ook inhoudelijk kansrijk.

 

De Bibliotheek is immers een uitstekende plek om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met erfgoed en hun lokale geschiedenis. Activiteiten rond de thema's erfgoed en archeologie bieden de Bibliotheek bijvoorbeeld mogelijkheden om nieuwe doelgroepen te bereiken. Bovendien is erfgoed uitermate geschikt om een link te leggen tussen actuele thema’s en oude verhalen, kan de collectie op een andere manier worden ingezet én leent het zich perfect voor beleving. 

 

Gelderland heeft een rijke historie. De provincie Gelderland wil graag de Gelderland Collectie van Rozet en het Verhaal van Gelderland breed onder de aandacht brengen van Gelderlanders. Om daaraan bij te dragen heeft Rijnbrink in samenwerking met Rozet en Erfgoed Gelderland de mogelijkheden rondom de inzet van erfgoed in de Bibliotheek verkend en gebundeld in deze inspiratiegids.

Groepfoto

Doel gids

Middels deze inspiratiegids willen we Bibliotheken inspireren en kennis laten maken met de vele mogelijkheden van het programmeren rondom erfgoed. De hiervoor genoemde Gelderland Collectie en de publicatie van het Verhaal van Gelderland zijn hiervoor mooie bouwstenen. Daarnaast biedt deze gids een overzicht waar welke organisatie binnen Gelderland mee bezig is. Op die manier willen we met de gids bijdragen aan kennisdeling en fungeert het als aanjager voor intensievere samenwerking binnen het Gelders netwerk. Bijvoorbeeld bij Rozet, Cultura Ede en CODA gebeurt al veel rondom erfgoed, maar ook landelijk zijn mooie voorbeelden te vinden. Deze delen we graag als eerste stap op weg naar meer gezamenlijke projecten/activiteiten; te denken valt bijvoorbeeld aan een inspiratiedag of pilots.

 

De belangrijkste partners in de totstandkoming van deze gids zijn als gezegd Rozet en Erfgoed Gelderland. Wat doen zij en wat kunnen zij voor jou als bieb betekenen?

 


Volgende pagina - Rozet


Achtergrond

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...