Best practices lokaal: Gelderland

Rozet 2

Beleef erfgoed met Virtual Reality (CODA, Ede en Erfgoed Gelderland)

Lokaal erfgoed kan uitstekend tot leven worden gewekt middels nieuwe technieken zoals Virtual Reality. Een goed voorbeeld hiervan is het CODA VR lab, waarin je de bunker van Seyss-Inquart in Apeldoorn in Virtual Reality kunt bekijken. Ook Cultura in Ede heeft een VR experience ontwikkeld rondom de Bevrijding in 1944-1945. CODA en Cultura hebben hun eigen lab, maar niet alle Bibliotheken hebben hier de faciliteiten voor. Neem daarom eens contact op met Erfgoed Gelderland als je hiermee aan de slag wil. Ook zij hebben via hun project Schatkamers van Gelderland veel ervaring met VR. De brillen kunnen wellicht geleend worden en worden ingezet in een tournee.

 


Rozet 2 COPY

 

Educatieproject ‘Adopteer een Tijdvak’ voor primair onderwijs

Het project Adopteer een tijdvak brengt de lokale geschiedenis naar de Arnhemse basisscholen. De 10 tijdvakken worden belicht via Arnhemse verhalen, plekken en objecten. Leerlingen ontdekken hoe Arnhemmers in die historische periodes leefden, woonden en werkten. Ze laten vervolgens eigen verhalen ontstaan en vertellen ze met inzet van verschillende kunstdisciplines. Geschiedenis leer je niet door alleen in boeken te lezen, je moet het kunnen zien en beleven. Bekijk hier bijvoorbeeld een filmpje over de atlas van Blaeu, uit de tijd van Regenten en Vorsten. 

 

Cursus Arnhemkunde

Rozet organiseert samen met de Arnhemse historische vereniging Prodesse Conamur en met ’t Gilde Stadswandeling de cursus Arnhemkunde voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Arnhem. De cursus omvat 3 lezingen en 3 stadswandelingen. Bij de lezingen worden boeken, afbeeldingen en stadsplattegronden uit de collectie van de Bibliotheek gebruikt. Het is trouwens ook mogelijk om deze cursus geheel online te volgen.

 

Rozet 2 COPY COPY

Maand van de Geschiedenis

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis. Verspreid over het hele land vinden er dan activiteiten plaats die geschiedenis toegankelijk maken voor een breed publiek. De Bibliotheek kan hierin natuurlijk ook een mooie bijdrage leveren. Zo organiseert Rozet samen met allerlei partners de Dag van de Arnhemse Geschiedenis (DAG), waarin middels uiteenlopende activiteiten de Arnhemse geschiedenis tot leven wordt gewekt. Daarnaast is er in Nijmegen elk jaar 024 Geschiedenis. Een deel van de activiteiten vindt plaats in de Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) aan de Mariënburg, zoals minicolleges van de Radboud Universiteit.

 

Een belangrijk aandachtspunt is het betrekken van je lokale partners. Vraag bijvoorbeeld de historische vereniging voor een lezing of organiseer een excursie naar een museum in de buurt.

 

Bekijk voor een impressie de aftermovie van de Dag van de Arnhemse Geschiedenis 2021!

 

Tip: de Maand van de Geschiedenis heeft elk jaar een wisselend thema. Je kunt heel goed je collectie rondom dit thema uitlichten op een displaytafel in de Bibliotheek. Maar ook andere boeken over (lokale) geschiedenis kan je hiermee meer aandacht geven. Denk bijvoorbeeld ook aan de vele historische themajaren: de herdenking van het rampjaar 1672 (in 2022), het herdenkingsjaar Slavernijverleden (2023-2024) of de elke 5 jaar terugkerende herdenking van de Bevrijding (2024 en 2025).

 

 

 

Rozet 2 COPY

Streektaal

In grote delen van Oost-Nederland wordt nog de streektaal Nedersaksisch gesproken. Zo ook in een groot deel van Gelderland, met varianten zoals het Achterhoekse of Veluwse dialect. Streektaal is een belangrijke vorm van immaterieel erfgoed, omdat het bijdraagt aan het versterken van de lokale identiteit. Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) is erg actief bezig met het thema Streektaal. Één van de activiteiten is streektaalles voor basisschoolkinderen: Wiesneus. Deze lessen worden verzorgd door medewerkers van Bibliotheken in de Achterhoek.

 

Tip: Wil je zelf iets organiseren rondom streektaal, denk dan bijvoorbeeld aan lespakketten voor de jeugd, taalcursussen, dictees, symposia, festivals of muziek. Dergelijke activiteiten passen erg goed in de Bibliotheek. Denk er ook aan om lokale partijen te betrekken!


Volgende pagina - Best practices: landelijk


Vorige pagina



Best practices lokaal: Gelderland

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...