Algemene tips

1.

Collectie: ga eens grasduinen in de collectie voor meer achtergrond bij bepaalde actuele thema’s. Zet bijvoorbeeld ook je lees- en studiekring in. Maar ook films en series gaan vaak over historische thema’s.


2.

Collegetour: organiseer bijvoorbeeld een reeks lezingen over historische thema’s. Oorlog, migratie, gastarbeiders: historische thema’s zijn ook goed te vertalen naar actuele vraagstukken. Voor inspiratie over historische gebeurtenissen bij jou in de buurt is het goed om eens een blik te werpen op één van de vele Regiocanons. Tip: werk samen met een historische vereniging of de lokale omroep!


3.

Fondsenwerving. Fondsen financieren veel kunst en cultuur in Nederland. Ook voor Bibliotheken is dit zeker geen nieuw thema. Bijdragen van verschillende fondsen, stichtingen en bedrijven zorgen er ieder jaar voor dat er veel bijzondere projecten gerealiseerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds of het Mondriaanfonds. Deze laatste heeft een speciale regeling voor initiatieven in het kader van het eerder genoemde Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ook Rijnbrink heeft expertise in huis rondom fondsenweving; wij kunnen je voor advies doorverwijzen naar de juiste persoon.


4.

(Pop-up) exposities. Werk samen met een museum in de buurt! Middels de collectie of een lezing kun je bijvoorbeeld aanhaken bij een tentoonstelling van het lokale museum. Misschien is het zelfs wel mogelijk om een pop-up expositie in de Bibliotheek te organiseren.


5.

Historische verenigingen zijn goede partners om activiteiten rondom erfgoed samen lokaal op te pakken. De verbinding tussen het erfgoednetwerk en de Bibliotheken levert beide partijen veel op. Voor historische verenigingen en andere erfgoedinstellingen is de Bibliotheek een laagdrempelig podium en andersom is erfgoed voor de Bibliotheek een interessante inhoudelijke aanvulling op het aanbod naar hun leden toe. Je kunt een beroep doen op de aanwezige expertise, maar tegelijkertijd meer mensen bereiken voor je activiteit!


6.

Betrek jouw lokale omroep erbij voor spreiding en publieksbereik. Ze zijn altijd wel op zoek naar lokale verhalen.


Geïnspireerd geraakt? Aan de slag!

We hopen dat deze inspiratiegids aanzet om met het Verhaal van Gelderland aan de slag te gaan. De komende jaren werken Erfgoed Gelderland, Rozet en Rijnbrink samen verder om Bibliotheken in Gelderland bij het Verhaal van Gelderland en andere erfgoedactiviteiten aan te sluiten. Zowel met gezamenlijke projecten als met inspiratiebijeenkomsten. Ben je geïnteresseerd in een inspiratiesessie samen met Erfgoed Gelderland en Rozet (later dit jaar)? Laat het Jelle van de Graaf alvast weten.


Volgende pagina - Nawoord


Vorige pagina


Algemene tips

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...