Archeohotspots zijn plekken waar het publiek meer te weten kan komen over archeologie en zelfs deel kan nemen aan archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of meehelpen puzzelen met scherven. Op veel plekken is er ook vaak ruimte om eigen vondsten te laten onderzoeken, vragen te stellen of mee te doen aan activiteiten of lezingen. Er zijn in Nederland steeds meer Archeohotspots, waarvan ook een aantal in Bibliotheken: in Arnhem, Ede en Oegstgeest. De organisatie is altijd op zoek naar potentiële nieuwe locaties, dus wie weet is jouw Bibliotheek hiervoor wel geschikt!
Tip: ArcheoHotspot Arnhem organiseert gratis online lezingen over Arnhemse en Gelderse archeologische onderwerpen vanuit de ArcheoAcademy. Deze lezingen worden gestreamd via YouTube en zijn misschien ook interessant voor bezoekers van jouw Bibliotheek.
Stamboomonderzoek. Wie waren je voorouders en wat hebben zij allemaal meegemaakt? Veel mensen willen graag meer weten over hun familiegeschiedenis, maar hebben hiervoor niet alle kennis of middelen. Daarom bieden een aantal Bibliotheken een cursus stamboomonderzoek aan, zoals de Bibliotheek Veenendaal en de Bibliotheek Westland. In de meeste gevallen wordt een dergelijke cursus georganiseerd voor volwassenen, maar ook voor kinderen kan het erg leuk zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld op een meer speelse manier aan de slag met het tekenen van hun stamboom. In beide gevallen is het raadzaam om een historische verenigingen en/of archief erbij te betrekken; zij hebben veel expertise over familiegeschiedenis.
Tip: Rozet helpt in het familieloket mensen op weg bij het onderzoek naar hun familiegeschiedenis. Hoe zoek je online, welke archieven zijn relevant, want vind je onze collectie? Hiervoor kunnen mensen hun vragen mailen aan: familieloket@rozet.nl.
Meet-ups: de ZB Bibliotheek Zeeland organiseerde in 2021 bijvoorbeeld een meet-up over 70 jaar Molukkers in Nederland. In dit geval was het een livestream, maar meet-ups passen ook mooi als fysieke activiteit in de bieb. Hiermee sluit het goed aan bij het faciliteren van ontmoeting en debat, één van de kerntaken van de Bibliotheek. Deze speciale pagina op de website van de ZB is bovendien een goed voorbeeld van hoe je bepaalde thema’s kunt uitlichten. Er staan namelijk allerlei tips over collectie, podcasts en websites.
Tip: meet-ups zijn erg geschikt om een actueel thema uit te diepen én om dialoog en ontmoeting mogelijk te maken. Een speciale toolkit helpt je bijvoorbeeld op weg om een VPRO Tegenlicht meet-up te organiseren in jouw Bibliotheek!
Historisch Informatie Punt (HIP). In Den Haag is er in ieder stadsdeel een Historisch Informatie Punt (HIP) ingericht in de Bibliotheek. Op die manier kunnen inwoners van Den Haag op een toegankelijke manier kennismaken met het Haagse erfgoed. Er is een speciale boekencollectie, foto's en kranten en bovendien worden er activiteiten aangeboden. Zo zijn er lezingen, workshops (zowel voor volwassenen als kinderen) en wandelingen, allemaal rondom een historisch onderwerp. Ga net als in Den Haag samenwerken met het archief, museum, of de afdeling monumentenzorg van de gemeente.
Een leuke manier om verschillende thema’s te presenteren is de Belevenistafel. Hiermee kunnen bezoekers allerlei onderwerpen, zoals historisch beeldmateriaal, op een interactieve manier ervaren. Maar ook kunnen de bezoekers gewezen worden op evenementen of tentoonstellingen in de buurt. De Belevenistafel biedt veel mogelijkheden om mensen elkaar rondom de tafel te laten ontmoeten; om samen verhalen en foto’s te tonen en te delen. Het is kortom een erg mooie tool om de geschiedenis tot leven te brengen.