Cultuureducatie

Kader bottom


Foto

Lees verder 

Wij zetten ons iedere dag in voor cultuuronderwijs. Het is onmisbaar in de vorming van jonge mensen tot kritische volwassenen. 

 

Wat inspireert leerlingen? Wat verwondert ze? Waar liggen ze ’s nachts wakker van? Proeftuin Overijssel is een project voor alle leerniveaus binnen het voortgezet onderwijs. Leerlingen bedenken verschillende onderzoeksvragen en kiezen er gezamenlijk één uit om met de klas mee aan de slag te gaan. Want wie kan de belevingswereld van jongeren beter schetsen dan de jongere zelf?! Als penvoerder van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) heeft Rijnbrink het project Proeftuin Overijssel ontwikkeld.

 

In inspirerende lessen gaan leerlingen onder leiding van een zogenaamde Hovenier, een kunstprofessional, in gesprek over wat hen bezighoudt. Een greep uit de vragen van jongeren: “Waarom hebben andere mensen moeite met ons autisme?” “Hoe kunnen we kunst maken met voertuigen?” “Waar halen wij nog motivatie vandaan?” Het onderzoek dat op al deze vragen volgt wordt gedaan in samenwerking met het culturele veld.

Meedoen
Meedoen aan het project Proeftuin Overijssel? Dat kan tot en met 2024! De Hovenier neemt jouw klas mee naar voorstellingen of tentoonstellingen en laat leerlingen kennis maken met kunstenaars op school. Levensvragen en maatschappelijke uitdagingen worden aan kunst en cultuur gekoppeld. Jongeren worden deelgenoot van de wijze waarop kunst tot stand komt. Schrijf je in!

 

foto afgeronde hoeken COPY COPY


Foto breed

Cultuuronderwijs is onmisbaar voor de vorming van jonge mensen tot kritische volwassenen.

Cultuureducatie met Kwaliteit

Kunst- en cultuureducatie is een fantastisch instrument om kinderen onmisbare vaardigheden aan te reiken voor de wereld van morgen. Lessen in literatuur, theater, media of erfgoed zijn niet alleen leuk maar ook nodig voor de brede vorming van kinderen. In 2021 ging een nieuwe periode ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ van start. Vier jaar om de mooiste projecten te ondernemen die Overijsselse kinderen laat sprankelen.

 

Op elke school voor ieder kind in Overijssel

In de afgelopen tien jaar heeft Rijnbrink als penvoerder al veel bereikt, onder andere het versterken van de lokale en regionale infrastructuur. Daar gaan we met CmK3 mee verder. Maar waar het vooral om gaat: kinderen laten beleven, verwonderen, ontdekken en leren. Vanaf augustus 2021 kunnen alle scholen in het (speciaal) basisonderwijs weer meedoen aan CmK. Een subsidieaanvraag schrijven is niet nodig. Met een voucher kunnen zij verschillende producten afnemen, zoals voorstellingen, leerlijnen, trainingen en ook vervoer van en naar activiteiten. Kortom; meedoen is heel makkelijk.

Alles draait om beleven, verwonderen, ontdekken en leren.

Dichtbij

Scholen worden gestimuleerd om samen te werken met een of meerdere cultuuraanbieders om leerlijnen te implementeren. In een samenwerking met diverse culturele partners en scholen werken we zo aan het letterlijk dichterbij halen van cultureel aanbod van instellingen uit de basisinfrastructuur. Alle Overijsselse kinderen moeten volop kunnen genieten van goed cultuuronderwijs!  

 

Meer weten? Kijk op de site van Cultuuronderwijs Overijssel.

 

Xpeditie Cultuureducatie

Alles wat je aandacht geeft groeit. Groei is perspectief, ergens naar uit kijken en vooruitkijken. Dat is precies wat we bij Rijnbrink doen. Rijnbrink kijkt altijd vooruit. In de programmalijn cultuureducatie wordt gezaaid voor de toekomst. Op 19 mei 2021 vond Xpeditie Cultuureducatie plaats. Een geslaagd symposium met mooie verhalen, interessante voorbeelden en inspirerende sprekers!  

 

Dagvoorzitter van de Xpeditie in 2021 was Wendelien Wouters. Jan Bransen, hoogleraar filosofie, was keynote spreker bij het primair onderwijs. Daarnaast was Roy de Witte, gedeputeerde voor onder andere Cultuur, op afstand aanwezig bij de Xpeditie. Het programma voor het voortgezet onderwijs begon met een korte introductie op de Proeftuin Overijssel en de documentaire Kiemen met kunst. Aansluitend vond er een interactieve Voeten op tafel sessie plaats waarin deelnemers in gesprek gingen met documentairemaker Erik Franssen. De dag leverde een prachtig beoogde oogst op: een nieuwe generatie die durft te experimenteren en met een frisse blik de uitdaging van de wereld tegemoet treedt.


Foto

Laat je inspireren
Xpeditie Cultuureducatie is bedoeld voor de gemeentelijke overheid, het onderwijs, culturele instellingen, cultuuraanbieders en cultuurcoaches. Wil jij ook geïnspireerd raken door onverwachte initiatieven, genieten van een voorstelling, nadenken over onderwijs in de toekomst en kennismaken met mooie vormen van samenwerking? Kijk dan de afgelopen Xpedities terug of zorg dat je er volgend jaar bij bent!


Meer weten?

Kijk op onze website voor meer informatie.


Cultuureducatie

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...