Schuine bovenkant


Musidesk

Als professionele partner voor de amateurmuziek in (Oost)Nederland maakt Musidesk Rijnbrink zich sterk om de creativiteit die in ieder mens schuilt te stimuleren en te faciliteren. Musidesk zorgt voor een muzikaal aanbod voor iedere burger. Op elke muziekvraag een klinkend antwoord!


Kader onder

Lees verder 


Musidesk werkt vanuit drie kernthema’s: repertoire, muziekinhoudelijk advies en netwerken en verbinden.

 

Digitaal orkestbladmuziek lenen? Met e-Musidesk kan het! Musidesk heeft in samenwerking met uitgeverijen en verenigingen een platform ontwikkeld dat legale distributie van orkestbladmuziek mogelijk maakt. e-Musidesk is een handige webapplicatie die de geleende muziekstukken verspreidt naar de leden van de vereniging.

 

In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en negen uitgeverijen is in 2021 de applicatie e-Musidesk gebouwd, getest en in productie gezet. Dit is mede gerealiseerd door een mooi bedrag vanuit Stichting PICA en het Innovatiefonds Rijnbrink. Naar verwachting volgen er zeker meer samenwerkingen met uitgeverijen. Sinds 1 januari 2022 kunnen alle 841 leden van Musidesk maar liefst 400 muziekwerken digitaal lenen. Dat levert positieve reacties op!



Demonstratie
In Klankwijzer-magazine verscheen een artikel over e-Musidesk. In een demonstratiefilm wordt uitgelegd hoe je e-Musidesk gebruikt. Bekijk de film hiernaast. 



Netwerken en verbinden van muziekverenigingen in Gelderland

Ook de muziekwereld ondervindt de gevolgen van de snel veranderende maatschappij. Het belang voor muziekverenigingen om zichzelf opnieuw uit te vinden is daarmee groot. Het kan voor veel verenigingen betekenen dat ze kunnen blijven bestaan.

 

In 2021 is de basis gelegd voor de pilot ‘Verenigingsondersteuning Gelderland’ in samenwerking met fanfarecoach Thijs Hazeleger en een aantal participerende organisaties, zoals Cultuur Oost en Spectrum. Uniek aan dit project is de interdisciplinaire aanpak. We werken met experts uit zowel de kunstsector als het sociaal domein.

Op lokaal niveau worden vragen van muziekverenigingen in Gelderland bij elkaar gebracht. Daarbij is Musidesk de spin in het web, als verbinder van de verenigingen.

Spin in het web
Niet alleen het sociale aspect van samen muziek maken, maar ook participatie in de vrije tijd en het ontwikkelen van creativiteit van leden staat bij muziekverenigingen hoog in het vaandel. Maar hoe blijven zij toekomstbestendig? Op lokaal niveau worden vragen van muziekverenigingen in Gelderland bij elkaar gebracht. Daarbij is Musidesk de spin in het web, als verbinder van de verenigingen.

Foto breed COPY

Musidesk brengt vragen van muziekverenigingen in Gelderland op lokaal niveau samen.

De schatkamer van podiumkunsten

In Nederland, België én daarbuiten bestaat er een schatkamer aan online collecties en archieven van de podiumkunsten. Musidesk maakt zich sterk voor de positie van bladmuziek in Nederland door samenwerking te stimuleren en zicht- en vindbaarheid te verbeteren.

 

Musidesk speelt een belangrijke rol in het project Podiumkunst.net waar (erfgoed)collecties van podiumkunsten via Linked Open Data (inter)nationaal met elkaar worden verbonden. Zo kan iedereen zich onderdompelen in de geschiedenis van podiumkunsten en vormt Podiumkunst.net een inspiratiebron voor makers van nu en de toekomst.

 

In het zevende project van Podiumkunst.net: Musidesk ouverture, werkt Musidesk, in de werkgroep metadata, aan het overzetten van de metadata van de grote muziekcollectie voor de blaasmuzieksector naar het RDA-model. De collectie van Musidesk is de eerste collectie die wordt opgenomen in de Podiumkunst.net knowledge graph en wordt daarmee digitaal vindbaar en bruikbaar voor het publieke domein.



Meer weten?

Kijk op onze website voor meer informatie.



Musidesk

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...