Iedereen doet mee

Kader bottom


Foto

Lees verder 

Elke burger verdient het om mee te kunnen doen in de maatschappij. Dat vraagt niet alleen om basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen, maar ook om voldoende digitale vaardigheden. Want digitalisering en technologie hebben een steeds grotere impact op ons leven.

 

Samen met (digi)taalhuizen, bibliotheken en andere partners werken we door middel van diverse programma’s en projecten aan het verbeteren van deze basisvaardigheden en aan het bestrijden van laaggeletterdheid.

 

Webinar 'Taal Werkt! op de werkvloer'

Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud heeft moeite met lezen en schrijven. 57% daarvan heeft een baan. De werkvloer is dus een belangrijke plek om deze mensen te kunnen bereiken.

 

Hoe kun je als werkgever bijdragen aan de verbetering van (digi)taalvaardigheid van je medewerkers? Hoe herken je de signalen van medewerkers die moeite hebben met (digi)taal? Welke impact heeft het op je bedrijf en je werknemer? Daarover gingen we op 7 oktober 2021 in gesprek tijdens het webinar ‘Taal Werkt! op de werkvloer’. Een webinar voor werkgevers in Overijssel.

 

Dagvoorzitter Linda van Egmond sprak met Renate Meulenkamp-Back, directeur Drabo Hardenberg, Jeroen Kroese, commercieel directeur JAKO, Harry Webers, voorzitter SER Overijssel en Jolanda Schonewille, ondernemersadviseur leerwerkloket Twente. Het live gesprek werd afgewisseld met video’s over Taal op de werkvloer bij onder andere  Nijhof-Wassink in Rijssen, Matz Social in Deventer en World Timber Products (WTP) uit Hardenberg.

Kijk het webinar hier terug
Meer weten? Lees het interview met projectleider Paul Hulman over het project Taal Werkt! op de werkvloer. 

 



Dashboard Bibliotheek & Techniek

Hoe ziet de omgeving van je Bibliotheek eruit als het gaat om techniek en technologie? Dat maakten we in 2021 bij bibliotheken in Overijssel inzichtelijk door voor iedere Bibliotheek een omgevingsscan te maken. Daarbij keken we onder andere naar demografische gegevens, het klantsegmentatiemodel Mosaic en het gemeentebeleid. Daarnaast analyseerden we het lokale netwerk.

Iedereen doet mee_174

Inzicht krijgen in kansen
Samen bepaalden we waar voor de betreffende Bibliotheek de beste kansen liggen om de volgende stap te zetten op het gebied van techniek en technologie. De uitkomsten van al deze omgevingsscans bundelden we in het Dashboard Bibliotheek & Techniek. Hierdoor hebben bibliotheken ook inzicht in elkaars kansen en uitblinkers en kunnen ze de samenwerking nog beter opzoeken.


Foto breed


Foto


Hulp bij opstart

Rijnbrink ondersteunt bibliotheken bij de opstart en de doorontwikkeling van de IDO’s. Dat uit zich onder andere in het verzorgen van vaardigheidstrainingen voor medewerkers van het Informatiepunt. Daarnaast helpen we bij het zichtbaar maken van het lokale aanbod op de sociaal-educatieve kaart.

Een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in (bijna) elke Bibliotheek 
In 2021 openden bijna alle bibliotheekorganisaties in Overijssel en Gelderland een Informatiepunt Digitale Overheid. Dat is een onderdeel van het programma Digitale Inclusie, waarin bibliotheken en twaalf publieke dienstverleners samenwerken om burgers dicht bij huis te helpen omgaan met de digitale overheid.

 

De timing van de opening van het Informatiepunt kozen bibliotheken zelf. Door corona verliepen de voorbereiding en de uitvoering soms anders dan oorspronkelijk gepland, maar bibliotheken bleken ontzettend flexibel. Waar een fysiek bezoek niet meer mogelijk was, stapten veel bibliotheken bijvoorbeeld over naar een telefonisch spreekuur, om zo de mensen toch te kunnen helpen in coronatijd. En het contact met samenwerkingspartners werd ook online versterkt. De burger wist het Informatiepunt Digitale Overheid in 2021 al goed te vinden, bijvoorbeeld voor hulp bij de Coronacheck-app (QR-code).


Meer weten?

Kijk op onze website voor meer informatie.


Iedereen doet mee

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...