Schuine bovenkant


Een leven lang ontwikkelen

Je bent nooit te oud om te leren! Iedereen heeft de drang om te ontdekken, uit te vinden en te willen weten hoe het allemaal zit. Nieuwsgierig zijn. Zo ontdekken we nieuwe werelden, ontwikkel je jezelf en kom je verder in het leven.


Kader onder

Lees verder 


Leren gaat niet alleen over de formele kennis die je opdoet tijdens het volgen van onderwijs, maar juist ook over non-formele en informele kennis. De Bibliotheek is bij uitstek de plek hiervoor. Rijnbrink stimuleert activiteiten en programma’s in bibliotheken waarbij mensen inspiratie en kennis opdoen en aan hun competenties kunnen werken.

 

In 2021 waren de landelijke verkiezingen. Daarmee stond de democratie volop in de aandacht. Dat maakte duidelijk dat er een steeds grotere behoefte is aan betrouwbare informatie. Evenals de behoefte aan plekken waar dialoog en uitwisseling kan plaatsvinden. Juist de Bibliotheek is een geschikte plek om hier samen met burgers invulling aan te geven. Rijnbrink ondersteunt daarbij.

 

Na het verschijnen van de inspiratiegids Democratie heeft Rijnbrink in 2021 Expeditie Democratie georganiseerd. Vier on- en offline bijeenkomsten voor programmamakers om aan de slag te gaan met het thema democratie in de Bibliotheek. Daarbij lag de focus op welke kansen er zijn voor de bibliotheken op het gebied van programmering en samenwerking met gemeenten, provincie en andere inspirerende lokale partners.

Pitchplanner
De pitchplanner is een handig hulpmiddel bij het ontwikkelen van programmering rondom democratie! 

foto afgeronde hoeken COPY

Foto breed COPY

De behoefte aan betrouwbare informatie over onze democratie wordt steeds groter.

Programmeren voor een betere wereld
De Bibliotheek is een veilige plek om grote onderwerpen zoals racisme, klimaatverandering, Corona en #metoo te kunnen blijven bespreken. Door de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN als kompas richting 2030 te gebruiken, onderzochten we hoe grote, middelgrote en kleine bibliotheken daar in programma’s vorm aan kunnen geven. Het grootste leerpunt: ga niet zomaar uit van een vorm, maar zet in op een goed ontwerpproces.

 

In het project hebben de bibliotheken Midden-Brabant, Utrecht, Kampen, Deventer, Rivierenland, Wijchen, Noord Oost Brabant en dbieb Leeuwarden samen met Stichting SETUP en Rijnbrink een programma ontwikkeld aan de hand van de SDG’s. De uitkomsten zijn opgetekend in een tweetal formatbooks. 

Integreer de SDG's in de programmering van jouw Bibliotheek!
Formatbook 1 staat vol met handige oefeningen en methodiek voor het opzetten van je eigen SDG-programmering. In Formatbook 2 krijg je inzicht in de ervaring van de bibliotheken die mee hebben gedaan in het project. Mixtapes zijn een bonus van het project. Medewerkers uit verschillende bibliotheken nemen je mee in hun ervaringen.  

 

Download de formatbooks of luister de mixtapes op www.sdg-bibliotheek.nl

Een provincie vol verhalen
Overijssel barst van de getalenteerde schrijvers. Wat is het meest bijzondere boek over Overijssel dat het afgelopen jaar is verschenen? En welk boek in de categorieën fictie en non-fictie verdient het dus om beloond te worden? Rijnbrink presenteerde voor de 12e keer Overijssel Verwoord, de verkiezing van het Overijsselse Boek van het Jaar. 


foto afgeronde hoeken

Twee deskundige jury’s bogen zich over de vele inzendingen. De winnaars van de twaalfde editie zijn Jaap Scholten (tweede van links) met 'Suikerbastaard' (fictie) en Tjirk van der Ziel (eerste van rechts) en Albert Corporaal (tweede van rechts) met 'Atlas van de IJssel' (non-fictie). Kijk de uitzending terug!





Meer weten?

Kijk op onze website voor meer informatie.



Een leven lang ontwikkelen

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...