Benaderingen

Vragen vooraf:

Hoewel er verschillen bestaan tussen wat verdien-, business- of exloitatiemodellen zijn, is het niet ons doel om hier teveel over uit te wijden. In deze verkenning wordt gezocht naar een antwoord op de vraag welke verschillende benaderingen er voor bibliotheken zijn om hun inzet op de programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling meer structureel en doordacht te financieren. In dat kader lichten we een aantal van de belangrijkste elementen uit de vele definities rond deze brede thematiek uit. Dit zijn de vragen waarvan het als Bibliotheek belangrijk is vooraf bij stil te staan.  

 

Zo is het bij alle inzet rondom de programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling van belang om na te denken over:

 

  • Je beoogde publiek
  • Wat bied je je publiek?
  • Hoe maak je je aanbod (zelf of met/via anderen)?
  • Welke waarde levert het op?

 

In de kern kun je het antwoord op de vraag hoe je je inzet gaat financieren herleiden naar deze vier zaken: het gaat om wie, wat, hoe en waarom. Het is daarbij vooral van belang te kijken vanuit de bril van de boogde bezoekers/deelnemers. Plat geslagen: waar willen bibliotheekgebruikers voor ‘betalen’ als het aankomt op PO-programmering? Wat is hun ‘willingness to pay’? Je zou daarbij kunnen denken aan het volgende rijtje:

 

Inhoudelijk:

• Ontdekken, leren en ontwikkelen
• Ontspanning, plezier en vermaak
• Producten en diensten op maat
• Aandacht, betrokkenheid en waardering
• Sociale ontmoeting, uitwisseling
• Fijn leven, gezond oud(er) worden

Praktisch:

• Eenvoud en gemak, ontzorgd worden
• Geen gedoe, geen stress
• Geen dingen missen of tekort komen
• Voordeeltjes, een goede deal sluiten
• Slim en verstandig overkomen
• Erbij horen, doen wat anderen ook doen

 

In de mix van het wie, wat, hoe en waarom gekoppeld aan de behoefte van bibliotheekgebruikers wil elke organisatie tot een goede balans komen, vooral ook in financiële zin. Onderliggende doelen kunnen daarbij verschillend zijn, vanuit ambitie, visie en strategie. In beeld zijn in veel gevallen kwesties als een groter bereik, een meer divers publiek en sociale of maatschappelijke impact. Wisselend ligt daarbij de focus op het individu, groepen, een wijk of gemeenschap. De inzet van middelen, thema van deze verkenning, blijkt in praktijk ook heel wisselend te zijn.



Benaderingen

Op voorhand is duidelijk dat er niet één ultieme manier van financieren van de lijn Persoonlijke Ontwikkeling bestaat. Elke organisatie zal vanuit eigen visie, doelen en drijfveren moeten bepalen wat passend is. Vaak is het combineren van financieringsstromen een belangrijke route naar meer inkomsten. Crux is te bepalen welke stromen het best passen bij de richting die je op wil met je aanbod, je publiek en je organisatie.

 

Overigens maken bibliotheken in praktijk vaak al gebruik van meerdere financieringsstromen, denk aan de mix van abonnementen (in verschillende vormen), verhuur, samenwerkingspartners, fondsen, etc. Realiteit is ook dat achter de mix niet altijd een doordacht plan ligt. Het ‘achter nieuwe subsidies’ aanhollen is in dat licht een bekend fenomeen, dat zowel als tijdrovend wordt ervaren maar ook als noodzakelijk wordt gezien om inkomsten te genereren. Kortom, organisaties zijn zoekende en zeker als het aankomt op het financieren van de inzet voor activiteiten voor de grote groep zelfredzame inwoners, bezoekers en leden.

 

Zoals gezegd zetten we hieronder een aantal verschillende benaderingen op een rij als het gaat om de relatie tussen financieringsstromen en de programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling. Het is geen helder afgebakend verhaal, simpelweg omdat er de nodige overlap en raakvlakken zijn tussen de benaderingen. Toch pogen we tot een indeling te komen, omdat we denken dat het een waardevol handvat biedt bij het maken van keuzes. Begrippen die in dat kader naar voren komen zijn:

 

Begrippen die in dat kader naar voren komen zijn:

 

Overzicht

Volgende pagina


Vorige pagina


Benaderingen

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...