Blik op Persoonlijke Ontwikkeling

Deze verkenning richt zich op het thema verdienmodellen/financieringsstromen voor wat we sinds een aantal jaren de programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling noemen. Daarmee bedoelen we het derde spoor binnen de lijn Leven Lang Ontwikkelen van de landelijke netwerkagenda. Het gaat dan over inwoners die prima meekomen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt, maar die zich ‘ten behoeve van hun brede persoonlijke ontwikkeling willen blijven ontwikkelen.’

 

Persoonlijke ontwikkeling in de Bibliotheek: 

De Bibliotheek is bij uitstek de plek om ongedwongen te leren. Je kan er in stilte lezen en werken, maar ook bekenden én onbekenden ontmoeten en verleid worden je te verdiepen en kritische vragen te stellen. Binnen de programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling focussen we ons op programmering die mensen helpt te ontdekken wat zij belangrijk vinden en te blijven ontwikkelen niet omdat het moet, maar omdat het kan. Het gaat om activiteiten die inspireren en verrijken en dat kan op heel veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan lezingen, literaire- en filmavonden, lees- of studiekringen, workshops of cursussen, meet-ups rondom actuele maatschappelijke thema’s zoals de woningmarkt of energie van de toekomst, een discussieavond over de verkiezingen of een lijsttrekkersdebat, een lokale duurzaamheidsmarkt of een ruil- of repaircafé, een expositie over vluchtelingen of een talkshow over erfgoed en (lokale) geschiedenis. Met deze programma’s stipt de Bibliotheek thema’s aan die leven onder haar bezoekers zoals betrouwbaarheid (van informatie), toegang tot media, ontmoeting en dialoog, democratie, duurzaamheid, (deel)economie, technologie en nog veel meer. 

 

De programmalijn is daarmee hét vehikel om invulling te geven aan 3 van de 5 wettelijk vastgelegde functies van de bibliotheek:

  • Bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie
  • Organiseren van ontmoeting en debat
  • Laten kennis maken met kunst en cultuur

Waarom deze specifieke focus?

1) Belangrijkste reden is dat deze programmalijn achterin de rij staat bij de verdeling van de (subsidie)gelden. De bulk van de inkomsten van bibliotheken gaat qua inhoudelijke dienstverlening naar de inzet ten behoeve van het onderwijs en het sociaal domein[1]. Lokaal zijn daarin natuurlijk verschillen te zien, maar feit is dat voor het non-formele leerdomein voor de zelfredzame inwoner gemiddeld genomen zeer beperkt budget beschikbaar is. Prioritering en schaarste zijn de bepalende factoren. Dat leidt regelmatig tot de opmerking: ‘prima als je die activiteit oppakt, maar dan moet het zichzelf wel terugverdienen.’ Kortom: op zoek gaan naar goede financieringsmethoden is voor veel bibliotheken pure noodzaak om überhaupt tot goede dienstverlening te komen voor de grote groep zelfredzame volwassenen.

 

2) Volgend argument is de roep vanuit de bibliotheken. Er is behoefte aan meer inzicht in de (on)mogelijkheden tot nieuwe of andere verdienmodellen te komen. Organisaties worstelen om met beperkte middelen toch te kunnen inzetten op het non-formele leren voor zelfredzame inwoners. In de wens om van 4 miljoen leners naar 8 miljoen verbonden gebruikers te gaan, biedt deze groep juist veel potentie. Nut en noodzaak wordt gezien, maar door de genoemde prioritering en schaarste wordt gezocht naar andere financieringsmethoden.  

 

3) Derde reden is dat invulling van het non-formele leerdomein bij uitstek vraagt om het aangaan van partnerschappen, co-creatie, het lezen van de maatschappelijke vragen, experimenteren en dus vooral ondernemerschap. Op zoek gaan naar creatieve manieren voor het genereren van inkomsten ligt direct in het verlengde. Anders gezegd: het zoeken naar verdienmodellen past wel bij dit nog relatief onontgonnen terrein binnen het bibliotheekwerk.

  

[1] Inkomsten betreft zowel de reguliere lokale gemeentelijke subsidies als specifieke provinciale en/of landelijke projectsubsidies.

Ga naar “Benaderingen”


Vorige pagina



Blik op Persoonlijke Ontwikkeling

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...