Aan de slag_514

praktische informatie en contactgegevens


Aan de slag!

LEES VERDER 

Er zijn door verschillende organisaties materialen en tools ontwikkeld over de Gezinsaanpak. Doe er je voordeel mee! En wil je meer weten over Gezinsaanpak? Over één van de onderdelen uit dit online magazine of heb je een andere vraag? Schroom niet en neem gerust contact met ons op.


Evelien Wietsma

Evelien Wietsma

 evelien.wietsma@rijnbrink.nl


Karien van Buuren
Karien van Buuren

 karien.vanbuuren@rijnbrink.nl


Aan de slag_517

Het kennisplatform Biebtobieb is dé plek om tips uit de praktijk te delen met elkaar, om nieuwe ideeën voor te leggen en om vragen te stellen aan alle deskundigen die er zijn. Volg de volgende groepen:

  • Biebtobiebgroep Gezinsaanpak (algemeen)
  • Biebtobiebgroep Kwaliteitsimpuls laagtaalvaardige ouders
  • Biebtobiebgroep Gemeentelijke gezinsaanpak

toolkit gezinsaanpak

 

Rijnbrink heeft een toolkit gemaakt (2018) die bestaat uit de volgende drie materialen:

 

Lees hier de toelichting op de toolkit (pdf)



Documenten Probiblio 

In Noord-Holland en Zuid-Holland zijn bibliotheken met Probiblio aan de slag met een traject gezinsaanpak. De fases die zij doorlopen, zijn gebundeld in de Wegwijzer Gezinsaanpak. Het document wordt blijvend uitgebreid met nieuwe stappen en thema’s.

Klik hier voor meer informatie over de Wegwijzer Gezinsaanpak 

 

Om bibliotheken te inspireren en motiveren om met deze 'gezinsaanpak' aan de slag te gaan, schreven adviseurs Basisvaardigheden en Educatie samen aan dit document met vier praktijkvoorbeelden uit bibliotheken en praktische tips.

 

Download:

DE KRACHT VAN DE GEZINSAANPAK 

Aan de slag


Praatplaten FERS  

De Friese bibliotheken maken graag inzichtelijk wat zij doen om laaggeletterdheid aan te pakken. Daarom ontwikkelden zij een aantal praatplaten.

 

Download:

DE PRAATPLATEN VAN FERS 


Praatplaat


Aanhaakkalender Gezinsaanpak Cubiss  

De bibliotheek heeft een divers netwerk en werkt samen met instellingen - zoals een kinderopvang of lokale sportvereniging - om leesbevordering en leesplezier onder de aandacht te brengen. Elke bibliotheek heeft een eigen lokaal netwerk waarin zij acteert. Maar, wanneer haak je als bibliotheek welke partner aan? Hiervoor ontwikkelde Cubiss de aanhaakkalender. Deze kalender geeft inzicht in de momenten waarop je samen met partners het belang van (voor)lezen onder de aandacht kunt brengen. De kalender begint bij een kind van -9 maanden en loopt door tot en met 8 jaar.

 

Download:

de aanhaakkalender van Cubiss 


Aan de slag_529

KB Nationale Bibliotheek

Op de website van het Bibliotheeknetwerk vind je veel informatie over de Gezinsaanpak.

 

En lees de acht voorbeeldaanpakken bij de subsidieregeling ‘Kwaliteitsimpuls laagtaalvaardige ouders’. De acht beschreven aanpakken zijn elk voorzien van een korte omschrijving met minimale voorwaarden voor succes, een concreet stappenplan en informatie over hoe het werkt in de praktijk.

 

  1. Integrale gezinsaanpak in de Bibliotheek 
  2. Bereik en ondersteunen met digitale hulpmiddelen 
  3. Voorleestraject 
  4. Ouder en kind in de Bibliotheek 
  5. Ouderbijeenkomsten op school 
  6. Oudercomponent VVE/Kinderopvang 
  7. BoekStartcoach Thuis 
  8. Gezinsaanpak in de wijk 

 

 

KB: landelijke en provinciale factsheets van Overijsselse en Gelderse Bibliotheken

Landelijk bewezen effectieve leesbevorderingsprogramma’s zoals BoekStart, de Bibliotheek op School en de VoorleesExpress vormen een goede basis voor de gezinsaanpak. De KB heeft met input vanuit Bibliotheken en POI’s een infographic gemaakt over Leesbevordering in de Bibliotheek voor de jeugd. In deze infographic zie je het bereik en ook de effecten van de verschillende programma’s. Kijk hier voor de landelijke en provinciale versie.

Aan de slag_543

Aan de slag

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...