HET BEGINT MET LEESPLEZIER



HET BEGINT MET LEESPLEZIER

LEES VERDER 

De Bibliotheek is de vanzelfsprekende partner in leesontwikkeling én de laagdrempelige plek voor kinderen om de wereld van verhalen en talenten te ontdekken. Wij ondersteunen bibliotheken om zo veel mogelijk ouders en kinderen met veel plezier te laten lezen.

Gezinsaanpak - De basis begint thuis
 

Sommige kinderen horen in de eerste jaren van hun leven veel meer woorden dan andere kinderen. Dit is een belangrijk gegeven, want de omvang van de woordenschat heeft een grote invloed op het leren lezen en het leren begrijpen van teksten. Een minder taalrijke omgeving thuis kan dus zorgen voor een achterstand bij de start op school en die achterstand is later bijna niet meer in te halen. De gezinsaanpak richt zich daarom, naast het belang van voorlezen voor kinderen, ook op de ouder of verzorger die mogelijk zelf moeite heeft met lezen en schrijven. Zo kunnen we de cyclus van laaggeletterdheid doorbreken.

'Gezinsaanpak moet geen apart project zijn of een verzameling van allerlei losse activiteiten. Het is meer een uitgangspunt als fundament waarop we de bestaande programma’s en projecten verder willen verbinden zoals BoekStart, de Bibliotheek op School en de VoorleesExpress in samenwerking met het Taalhuis. Het implementeren van deze ‘gezinsaanpak’ vraagt wel extra inspanning en verbinding voor onze interne organisatie én zeer belangrijk hierin is de samenwerking met en draagvlak van de partners.'   

~  Miriam Gerritsen van Bibliotheek Brummen-Voorst

Het begint met leesplezier_404
Samen Digi-TAAL

 

Bibliotheek Oldenzaal, Veluwezoom, Brummen-Voorst en Fundament uit Losser doen in 2020 mee aan de pilot Samen Digi-TAAL. Dit is een project waarbij gezinnen tablets met educatieve apps in bruikleen krijgen, zodat ouders met hun kinderen daar thuis mee aan de slag gaan. Tijdens ouderbijeenkomsten wordt er aandacht besteed aan thema’s rondom lezen en het gebruik van de apps. Een mooie manier om via deze gezinsaanpak kinderen én hun ouders te helpen met taal. Bekijk het filmpje, gemaakt door de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken en Rijnbrink.

De kracht van de Digitale Voorleestas 

 

In de Digitale Voorleestas staat telkens een prentenboek centraal met een aantal verwerkingsactiviteiten in de categorieën lezen, praten en doen. Denk aan een liedje, spelletje, app of knutselactiviteit. De voorleesfilmpjes prikkelen de zintuigen en nemen het kind mee in een bijzonder verhaal. Zo ondersteunen we ouders, op afstand, bij het creëren van een voorleesmoment thuis. De inhoud van de Digitale Voorleestas wordt samengesteld voor en door de bibliotheken.

 

 

Elke week twee virtuele prentenboeken in een digitale voorleestas. Samen lezen was nog nooit zo leuk! 

 

Toch een voorleeskampioen in Overijssel!

 

Rijnbrink organiseert voor Gelderland en Overijssel de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd en ondersteunt bibliotheken bij de organisatie van de lokale voorrondes.

 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende wedstrijd om het lezen in groep 7 en 8 te stimuleren. Nu de landelijke finale niet doorgaat, nemen de tien schoolkampioenen uit Overijssel het digitaal tegen elkaar op. Benieuwd wie zich de voorleeskampioen 2020 van Overijssel mag noemen?

Bekijk het filmpje 

De VoorleesExpress: dichtbij maar op veilige afstand 

 

De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Vrijwilligers hebben twintig sessies met een gezin. Thuis, online of op een openbare plek gaan ze samen met de kinderen en hun ouders aan de slag met taal en (voor)lezen. In Overijssel en Gelderland lezen maar liefst 1400 vrijwilligers voor in een taalarm gezin. 

 

Nu het bezoeken van de kinderen thuis niet meer zo vanzelfsprekend is, zoeken projectleiders VoorleesExpress samen met Rijnbrink naar alternatieven. Voorlezers doen ervaring op met online voorleessessies en hybride voorleestrajecten. Ook zijn er soms voorleessessies in de Bibliotheek of op school. De bevlogenheid bij de vrijwilligers is enorm. Annemieke Swinkels, adviseur media- en taaleducatie én projectleider van de VoorleesExpress in Stadkamer, vertelt over haar ervaringen rondom het opzetten van de hybride vorm: ‘Ik vind het zo ontzettend tof dat de voorlezers zo betrokken en behulpzaam zijn, over hun eigen ongemakken stappen en het tóch gewoon proberen’. 

 

Lees het volledige interview 

 

De VoorleesExpress is een landelijk project. Rijnbrink ondersteunt de bibliotheken in Overijssel en Gelderland bij de uitvoer van de VoorleesExpress.

 

Het begint met leesplezier

3/9
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...