Leven Lang Leren en Ontwikkelen 

Foto 731 x 380 - uploaden minimaal 1500 pixels breed

Als we iets hebben geleerd van de coronacrisis, dan is het de onschatbare waarde van digitale vaardigheden. Leven in de lockdown wordt iets makkelijker als je zelfstandig iets online kunt bestellen, internetbankieren of videobellen met je kleinkind.

Leren en ontwikkelen in lockdown

Juist in het afgelopen jaar hebben we vanuit de Bibliotheek Salland ons uiterste best gedaan om de inwoners van onze gemeenten te helpen. Naast digitale zelfredzaamheid richt de programmalijn Leven lang Leren en Ontwikkelen zich op het vergroten van taalvaardigheid. Vanwege de lockdowns konden we niet ver vooruit kijken. Maatregelen werden vaak voor korte periodes afgekondigd. Zeker in het begin moesten we zoeken naar nieuwe wegen om ons publiek te bedienen.

 

Een van onze eerste lockdowninitiatieven was de digitale helpdesk. Hier kon iedereen terecht met vragen over digitale vaardigheden. Videobellen, online cursussen of werken met de digitale overheid: over zulke onderwerpen kon je de Bibliotheek bellen. Elke aanvraag werd gekoppeld aan een vrijwilliger van ons digiteam, die dat antwoord en advies op maat gaf.

 

In de zomer en nazomer was er tijdelijk weer meer mogelijk. Toen zijn we weer gestart met cursussen op locatie, in de Bibliotheek. Dat werkt tenslotte het gemakkelijkst voor mensen die nog niet digitaal vaardig zijn. Toen in oktober de maatregelen weer aangescherpt werden, moesten we weer stoppen met deze cursussen. De helpdesk en de online cursusomgevingen bleven al die tijd in stand.

 

In deze periode hebben we vooral geïnvesteerd in het aanleggen van ons netwerk. Er zijn contacten aangehaald die in 2021 nog meer concrete resultaten zullen gaan opleveren bij het digitaal vaardiger maken van de inwoners in onze gemeenten.

Basisvaardigheden voor iedereen

Meedoen in de samenleving vraagt vaardigheden die niet alle inwoners als vanzelf voldoende hebben. Lezen, schrijven, rekenen, je weg weten op internet en handig genoeg zijn met digitale communicatie: dit duiden we aan als basisvaardigheden. Iedereen heeft basisvaardigheden nodig in het dagelijks leven: voor contacten met instanties, op het werk en natuurlijk bij het omgaan met je naasten. Goed ontwikkelde basisvaardigheden betekenen zelfredzaamheid en zijn voorwaarde voor een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Dat is het doel van onze programmalijn participatie.

Taalwandelingen

Bij de Taalpunten krijgen deelnemers één op één begeleiding van vrijwilligers. De lockdown maakte een einde aan de wekelijkse spreekuren in de Bibliotheek. Veel van de Taalpuntvrijwilligers vallen in de risicogroep qua leeftijd en moesten het werk tijdelijk staken. Dankzij een intensieve wervingscampagne vonden we in korte tijd 25 nieuwe vrijwilligers voor de Taalpunten. In de gemeenten Olst-Wijhe en Ommen zochten de Taalpuntvrijwilligers de buitenlucht op. Tijdens wekelijkse taalwandelingen oefenden de deelnemers hun spreekvaardigheid. In de gemeente Raalte zijn de leslocaties van het Taalpunt coronaproof. De wekelijkse taalbijeenkomsten gingen tijdens het schoolseizoen gewoon door.

 

 

26 Taalwandelingen

54 Deelnemers

25 Nieuwe vrijwilligers

Taalwandeling

Ouderen bereiken via  tv

Wmo-medewerkers van de gemeente Raalte zagen afgelopen jaar hoe veel ouderen door de coronabeperkingen steeds meer geïsoleerd raakten. Samen met de gemeente en Salland1TV organiseerden we vlak voor Kerst een live televisieshow vanuit de Bibliotheek, de Raalter Kerstbingo. Het doel: zo veel mogelijk ouderen bereiken en kijkers laten zien hoe je met digitale middelen eenzaamheid kan tegengaan. Ouderwets via de televisie zagen inwoners van de gemeenten hoe live vanuit de Bibliotheek in Raalte bingo werd gedraaid. Tussen de bingorondes door zagen we ouderen zelf vertellen hoe zij genoten van alle mogelijkheden die digitale vaardigheid hen brengt. Zo vertelde een oudere dame hoe ze zelf haar bankzaken regelt via de computer. En op aanstekelijke wijze vertelde een oma hoe leuk het kan zijn om zelf te videobellen met haar kleinkind. Verrassing: ze deed het gewoon, live in de uitzending. Een prachtig, inspirerend moment voor 4.000 kijkers. In januari 2021 hadden we 35 nieuwe deelnemers van ons cursusaanbod.

 

35 nieuwe deelnemers cursusaanbod

4.000 kijkers tv-uitzending

Leven lang leren_363

Goed in beeld tijdens zoektocht naar werk

Met werkzoekenden organiseerden we in de periode tussen maart en december acht bijeenkomsten onder de titel Walk & Talk. Deelnemers kregen hulp in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Onder meer presentatietechnieken en een blik achter de schermen bij een sollicitatieprocedure kwamen aan de orde. Vijf van deze bijeenkomsten werden online gehouden. Voor velen was dat hun eerste kennismaking met videovergaderen. Deelnemers wisselden tips en trucs uit voor de juiste camerapositie en goede belichting.

 

8 bijeenkomsten

26 unieke deelnemers

 

 

                                                                                             HET JAAR VAN ANNEMARIE

Leven lang leren

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...