ER IS MEER MOGELIJK DAN GEDACHT


Online SamenwerkenLEES VERDER 


Er is geen ontkomen aan in coronatijd: online samenwerken vanuit huis. In de toekomst zal op veel plekken waarschijnlijk het zogenoemde ‘hybride werken’ de norm worden: deels vanuit huis, deels op kantoor. Naast de werkplek in de Bibliotheek is de thuiswerkplek dus heel belangrijk geworden. Net als het trainen van medewerkers in de ontwikkelingen om online met elkaar samen te werken. Geslaagde online sessie Schatkamer team Bibliotheek Salland

De laatste (fysieke) teamsessie van het ‘Schatkamer team’ (de publieksservice) van Bibliotheek Salland was door corona al twee keer uitgesteld. Uiteindelijk is er daarom gekozen om deze bijeenkomst online te houden via Teams. Dat was voor iedereen in eerste instantie best spannend. Want hoe gaat dat eigenlijk?

Tip: Good Habitz biedt verschillende modules aan op het gebied van thuiswerken, online vergaderen en digitale vaardigheden. 


Tegelijkertijd was het juist ook een kans om de digitale vaardigheden verder aan te scherpen en om te ervaren dat het ‘online ontmoeten’ een mooie manier is voor communicatie en verbinding. Medewerkers van het team kregen een laptop te leen en kregen van een collega een ‘knoppencursus’ in Teams.

 

De online teamsessie had meerdere doelen. Inhoudelijk werden er een aantal zaken besproken, maar daarnaast was er ook ruimte om elkaar even te spreken (sommigen hadden elkaar al bijna een jaar niet meer ontmoet) en om de digitale mogelijkheden van zo’n online meeting te ontdekken. Zo werd met behulp van Mentimeter (een online tool waarmee je vragen kunt stellen of een quiz kunt doen) teruggekeken op het afgelopen jaar. Daarna zijn er een aantal zaken besproken in kleine groepjes (via aparte online vergaderruimtes in Teams).


Al met al was de online teamsessie een positieve ervaring. Er was genoeg interactie en deelnemers voelden geen belemmering om iets toe te voegen aan het overleg. Men vond het online overleg prettig, leerzaam en efficiënt.


Online Samenwerken_539

DE THUISWERKPLEK OP ORDE

Een goede thuiswerkplek is essentieel geworden. Als medewerkers thuiswerken is een gezonde werkhouding het belangrijkste. Dat betekent een bureau en (ergonomische) bureaustoel die op de juiste werkhoogte ingesteld zijn. Als werkgever kun je een zit-instructie aan medewerkers meegeven. Ook kun je voldoende beweging en rust stimuleren. Daarnaast moet de thuiswerkplek uitgerust zijn met de juiste digitale tools: een goede internetverbinding, webcam en eventueel een headset met microfoon. Maar ook de juiste software is bepalend voor het succes van thuiswerken. Er zijn verschillende platforms waarmee je met elkaar kunt samenwerken. De ontwikkelingen op dat vlak zijn in een stroomversnelling geraakt. Maak afspraken welke platforms je binnen jouw organisatie gebruikt, oefen met deze tools en leer hierbij van elkaar.Contact

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Renate Haarman.

Online Samenwerken

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...