hOE KOM JE AAN HET JUISTE PERSONEEL?


Werving en selectieLEES VERDER 


Medewerkers vinden een andere baan of gaan met pensioen, er ontstaan nieuwe functies, er zijn tijdelijk extra werkzaamheden of er is vervanging nodig door ziekte of zwangerschap. Oftewel: je hebt een vacature te vervullen. Hoe kom je aan het juiste personeel voor jouw Bibliotheek? 


Iedere vacature is maatwerk

Lydia Oldenampsen (coördinator Rijnbrink @Work) vertelt: “Het invullen van een vacature is iedere keer weer maatwerk. Bovendien verandert de arbeidsmarkt continue. Daarom is het zinvol om in het kader van arbeidsmarktcommunicatie op een rij te hebben wat je als werkgever potentiële medewerkers te bieden hebt én welke eigenschappen je graag ziet bij (potentiële) medewerkers.

 

Wat maakt jouw Bibliotheek aantrekkelijk als werkgever?
Wat maakt het werken voor jouw Bibliotheek uniek? Waarom vinden medewerkers het leuk om voor de Bibliotheek te werken? Het loont de moeite om hier met verschillende medewerkers – die er al wat langer werken, maar ook de nieuwkomers - over in gesprek te gaan. Die uitkomsten kun je zeker inzetten bij het zoeken naar nieuwe medewerkers.

 

Naar welke eigenschappen en talenten ben je op zoek?
Daarnaast is het belangrijk te weten welke kennis, competenties en vaardigheden je zoekt bij het werven van nieuwe medewerkers. Neem niet zomaar de oude vacaturetekst over, maar bekijk dit steeds opnieuw. Wat is nodig voor het uitoefenen van een bepaalde rol of functie? Zijn er in de toekomst wellicht andere vaardigheden vereist? Als er iemand weggaat, is het ook goed om te kijken welke specifieke talenten er met het vertrek van diegene in het team verloren gaan. Daar kun je dan gericht mee aan de slag bij het werven van een nieuwkomer. 

RIJNBRINK @WORK

 

Rijnbrink @Work helpt bibliotheken met de werving en selectie van nieuwe medewerkers. We denken met je mee en ondersteunen bij het wervingstraject. We kijken samen welke competenties, vaardigheden en talenten nodig zijn voor het invullen van jouw vacature. Vervolgens zetten we een wervings- en selectiecampagne in gang, waarbij we ook de administratieve afhandeling op ons nemen. Omdat wij de bibliotheekbranche door en door kennen, zorgen we samen voor de juiste match!
Online Samenwerken_539 COPY

FLEXPOOL RIJNBRINK

Heb je tijdelijk behoefte aan gekwalificeerd personeel bij ziekte, onderbezetting of extra werkzaamheden? Personeel dat inzetbaar is op specialistische vakgebieden? Dan kan onze flexpool een uitkomst zijn! Rijnbrink @Work heeft een flexpool met goed ingewerkt en gekwalificeerd personeel. Zo kun je bijvoorbeeld een Bibliotheekmedewerker, onderwijsspecialist, leesconsulent of mediacoach inzetten, zonder die zelf in dienst te nemen. Rijnbrink @Work neemt bovendien alle administratieve zorg van het tijdelijke personeel uit handen.

Flexpooler Inez Pot-Zemmelink over haar werkervaring


Inez Pot-Zemmelink draait al sinds 2011 mee in de flexpool van Rijnbrink @Work als bibliotheekmedewerkster. De afgelopen jaren heeft ze dan ook veel bibliotheken van binnen gezien. “Ik ben bijna overal wel een keer geweest.”

Hoe is het begonnen?

“Toen mijn jongste vier werd en naar school ging, wilde ik graag weer aan de slag. Ik was een tijdje gastouder geweest vanuit huis, maar ik wilde liever weer een baan buitenshuis. Ik heb de secretaresseopleiding gedaan en het eerste jaar van de HEAO, maar het werken in een bibliotheek leek me eigenlijk altijd al leuk. Daarom nam ik contact op met de Overijsselse Bibliotheekdienst (toen nog onder de noemer Blauwe Brug). Ik ben de opleiding MBO Bibliotheekwerk in Utrecht gaan doen. Na de opleiding kreeg ik een contract voor een paar uur bij de flexpool van Rijnbrink. Zo is het begonnen. Ik had een auto en ben dus in de gelegenheid om te reizen.”

 

En toen?

“Sinds die tijd heb ik bij heel vestigingen gewerkt. In Zwolle, Ootmarsum, Hardenberg en Kampen, maar ook in IJsselmuiden, Staphorst, Steenwijk, Dalfsen: ik ben bijna overal wel een keer geweest. Ook ben ik in die tijd wel eens ingevallen op de Bibliotheekbus. Maar meestal werkte ik in de frontoffice op een vestiging.”

 

Meerdere contracten

“Op een gegeven moment kreeg ik een contract in Wierden voor elf uur. Dat was fijn, maar vond ik eigenlijk net te weinig uren. Op dat moment kon je nog niet twee contracten tegelijkertijd hebben. Gelukkig veranderde dat later, zodat ik naast de uren in Wierden ook weer invalwerk kon doen. En zo is het eigenlijk steeds doorgegaan.” 

“De bibliotheekbranche is ontzettend dynamisch, er zitten veel verschillende aspecten aan. Het klantcontact vind ik leuk en ik houd ervan om dingen op te lossen. Ik ben dol op boeken, maar vind het ook fijn om met de systematiek in de bibliotheek te werken."

Werving en Selectie_535

Inez Pot-Zemmelink

Opleiding tot Leesconsulent

“In 2015 kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding tot Leesconsulent te doen via Rijnbrink. Daardoor kon ik via de flexpool ook als Leesconsulent ingezet worden om iemand te vervangen. Ik vind het erg leuk om bezig te zijn om jeugd te stimuleren tot lezen. Bovendien zit je als Leesconsulent vaak ook voor een wat langere periode in een organisatie. Als Leesconsulent ben ik ingevallen bij Bibliotheek Salland, maar ook in Almelo, Hengelo en Kampen. 

 

Nieuwe uitdaging

“Op dit moment ben ik coördinator van de frontoffice in Genemuiden (Zwartewaterland) en ben ik begonnen bij een nieuwe klus in Barneveld als coördinator Jeugd en Onderwijs ter vervanging van iemand die met zwangerschapsverlof is. Weer een nieuwe uitdaging! En ik zit ook nog voor een paar uur in Oldemarkt, dus op dit moment zit ik echt vol qua aantal uren.”

 

Wat vind je leuk aan dit werk?

“De bibliotheekbranche is ontzettend dynamisch, er zitten veel verschillende aspecten aan. Het klantcontact vind ik leuk en ik houd ervan om dingen op te lossen. Ik ben dol op boeken, maar vind het ook fijn om met de systematiek in de bibliotheek te werken. En ik houd van de afwisseling. Ik heb gemerkt dat veel vaste medewerkers die al heel lang in een bibliotheek werken, niet altijd behoefte hebben aan verandering. Maar soms veranderen er dingen, die ik allang ken, omdat ze dat ergens anders waar ik inviel, al lang zo doen.”

 

En wat minder leuk?

“Natuurlijk is de reistijd soms een nadeel en zou ik ook wel eens in de buurt willen werken. Maar ik heb geen hekel aan autorijden en als een invalklus wat verder weg is, dan is dat ook maar voor een bepaalde tijd. En verder wisselen perioden dat je heel druk bent zich af met perioden dat je weinig uren hebt. Daar moet je rekening mee houden.” 

 

Toekomstdroom?

“Wat ik nu doe, past bij mij. Ik kan nieuwe dingen oppakken en kom op heel veel plekken: dat is ontzettend leuk. Als ik een vast contract zou hebben, dan zou ik de andere locaties waar ik dan niet meer kom, best wel missen!”

Contact

Wil je meer informatie over werving en selectie? Neem dan contact op met Lydia Oldenampsen via work@rijnbrink.nl.

Werving en Selectie

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...