TRENDS

Wasdomfase

De ontwikkeling is volledig doorgebroken. Het is misschien nog wel relatief nieuw, maar het is inmiddels de gewone manier van werken geworden.Ontstaansfase_26

Laaggeletterdheid

Ontstaansfase_25

Digitalisering

Ontstaansfase_27

Publieke ruimte

Ontstaansfase_28

Thuisbezorging • Laaggeletterdheid

   

  Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. In totaal gaat het om 2,5 miljoen mensen. En ook bij kinderen en jongeren zijn de aantallen met een taalachterstand zorgwekkend. Wie niet goed kan lezen of schrijven, kan eigenlijk niet goed meedoen in onze samenleving. De maatschappelijke kosten door laaggeletterdheid zijn door de Algemene Rekenkamer becijferd op € 1,1 miljard. Ondanks alle inspanningen, ook van bibliotheken met taalhuizen, neemt de omvang van het probleem niet af. Bibliotheken en andere overheden moeten op zoek naar methoden die beter werken of die een beter bereik kennen. Bibliotheken zijn hier volop mee bezig met een gezinsaanpak, extra aandacht voor lezen in alle vormen van onderwijs en ondersteuning van voor- en vroegschoolse educatie. Goed werk, maar we zijn er nog lang niet. Alle partijen moeten blijven investeren in een nog betere aanpak.


  Meer lezen? Klik hier 

Foto in kolom - 3:2 verhouding

Ontstaansfase_154
 • Publieke ruimte

   

  ‘De Bibliotheek als hotspot’ en ‘Van boekenbieb naar volkspaleis’, het zijn titels van recente artikelen over de Bibliotheek. Met markante gebouwen als de Lochal of het Groninger Forum heeft de sector iconische plaatsen gecreëerd waar zichtbaar wordt wat er gebeurt als mensen bij elkaar komen rond kennis, informatie en cultuur. Hoe het plekken worden waar mensen graag lange tijd met elkaar verblijven om te studeren of te ontmoeten. De Bibliotheek als 3rd place, zoals ontwerper Aat Vos al lange tijd terecht predikt. Waar tien jaar geleden nog gezegd werd dat de Bibliotheek wel vierkante meters kon inleveren door de verdergaande digitalisering, zeggen we nu dat er meters bij moeten omdat er ruimte nodig is voor cursuslokalen, kleine podia en studieplekken. Voor vitale dorpen en steden is die plek inmiddels onbetwist. Een bibliotheekdirecteur die nu nog een nieuwe vestiging opent zonder acht te slaan op bovenstaande, heeft onder een steen geleefd.

  Meer lezen? Klik hier 


 • Digitalisering

   

  Digitalisering is al jaren een trend en de coronacrisis heeft deze trend nog een flinke duw gegeven. We bestelden meer online dan ooit, we vergaderden meer online dan ooit en zelfs feestjes werden soms omgezet naar digitale varianten. Voor bibliotheken geldt dat e-books het nog nooit zo goed hebben gedaan. Maar is dat alles? In digitale zin moeten we constateren dat bibliotheken niet echt veel tempo maken. We zijn er zeker als ondersteuner voor mensen die minder digitaal vaardig zijn. Maar het aantal bibliotheken met een echte digitale strategie zijn op de vingers van een hand te tellen. Bibliotheken zouden er goed aan doen om ook rond hun nieuwe maatschappelijke en educatieve rollen sterker in te zetten op dit vlak.

   

  Meer lezen? Klik hier 

Ontstaansfase_156

Ontstaansfase_158
 • Thuisbezorging

   

  Niet meer uit het straatbeeld weg te slaan: de bezorgers, busjes en pakketten van Bol.com, CoolBLUE, Picnic, Zalando, Jumbo en ga zo maar door. Wat begon bij maaltijden en vooral goederen zet zich nu steeds meer door naar alle soorten producten. Zo zagen post- en koeriersdiensten een omzetstijging van 11% in het derde kwartaal van 2020, vooral gestuwd door de coronamaatregelen. Maar met al die thuisbezorging komen we ook aan aspecten als duurzaamheid (de fietsbezorgers) en bezorgschaamte. De Bibliotheek kan hier twee kanten mee op. Het halen van pakketten op centrale locaties komt steeds meer in opkomst. Liggen hier kansen voor de Bibliotheek? Of: hoe staat het met de thuisbezorging van de bibliotheken? Na het succes van de afhaalbieb is het misschien wel tijd voor nieuwe experimenten met thuisbezorging van boeken door de Bibliotheek.

   

  Meer lezen? Klik hier 


Wasdomfase

Klik op het menu voor de inhoud.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...